Lin Scholte

Biografe

"Hoe kan dat nou, dat je Hollands bent en altijd over Indië schrijft?" Het antwoord op die vraag ken ik eigenlijk niet. Aangeraakt door Indië, zo noemen ze dat. En dan vooral door hetgeen Indische, Hollandse en Indonesische vrouwelijke auteurs over Indië schreven. Ik lees alleen mannelijke auteurs als ze net zo goed schrijven als een vrouw.

Men moet zijn onderwerp niet zoeken. Integendeel, het onderwerp moet ons zoeken en niet alleen zoeken, maar met zooveel kracht overweldigen, dat wij, als in koorts naar water, naar de pen tasten.
Betsy Perk

Aan deze vrouwen heb ik het Damescompartiment Online gewijd, een encyclopedische verzameling auteurs. En de Leestrommel, waarin full text romans te lezen zijn. Alle auteurs zijn mij even lief, maar sommigen laten me niet los. Eerder schreef ik biografieën over mevrouw Kloppenburg-Versteegh en over Beata van Helsdingen-Schoevers. De afgelopen jaren was ik in de ban van Lin Scholte. Ik las Anak kompenie , daarna de andere boeken en door een gelukkig toeval mocht ik bij Lins dochter op bezoek komen. Toen ik de oude familiefoto's zag, was er geen weg terug, alleen vooruit.

Wat ik nu ga doen? Wie weet. Ik hou veel van Melati van Java, van Jeanne en Jacqueline Reyneke van Stuwe, en ook van Ems van Soest. Bijzondere auteurs. Net als Lin Scholte.

Vilan van de Loo