Mina Kruseman  
Mina Kruseman
 
Mina Kruseman

Downloaden:
Een huwelijk in Indië (1873)

Meteen na de verschijning was Een huwelijk in Indië een omstreden boek. Dat kon ook nauwelijks anders, gezien de opzienbarende inhoud en de flair waarmee de auteur haar roman aan het publiek presenteerde.

Mina Kruseman hekelde in haar boek de huwelijkswetten, minachtte de maatschappelijke dubbele moraal en zette duidelijk uiteen wat zij een zinloos vrouwenleven en een verachtelijk mannenbestaan vond. Haar definities van waarheid en deugd waren bepaald anders dan de heersende normen.

En de reacties? Voor of tegen. Iets anders kon niet.

Vóór was 'Keerom' in de Nederlandsche Spectator (1874). Hij jubelde: "Een huwelijk in Indië is een ernstige, aangrijpende, ware tragedie. Het speelt in onze dagen en daarom wordt het een scherpe en bittere satyre op onze maatschappij. Een hevige strijd wordt er in gevoerd tegen alles en tegen ieder, die vrijheid, waarheid en liefde dooden wil, om er geweld, huichelarij en haat voor in de plaats te stellen. Vooral is het een verheerlijking van innige en oprechte liefde."

Tégen was Conrad Busken Huet. Hij schreef onder meer vals: "Jufvrouw Kruseman vindt dit alles verheven, diepzinnig, nieuw, doch geeft door de ingenomenheid, waarmede zij die gemeenplaatsen neerschrijft, hare lezers te kwader uur den maatstaf harer belezenheid, harer grondigheid en harer oorspronkelijkheid in handen."

Voor of tegen? Oordeel zelf. Download Een huwelijk in Indië, de roemruchte geschiedenis van een huwelijk dat in de Indische maatschappij van de late 19de eeuw gesloten werd.

Downloaden in WordPerfect (Zipfile 205 kb)

Downloaden in Word (Zipfile 205 kb)

 
 

Of het niet wat zachter kon in 't boek, vroeg uitgever Martinus Nijhoff aan Mina Kruseman, want o, o, het publiek.... Mina diende hem van repliek en schreef terug:
"Geachte Heer! Verzachten! Verflauwen! Temperen! Voegen naar den smaak van het publiek! Wel foei!... De smaak van lezers! Dieu merci, die ken ik niet! En ik kan dus gelukkig niet in de fout vervallen van er mij er naar te schikken! [...] Ik heb nog niet veel benul van al die beginselen, regels, wetten en convensties, ik vind in waarheid altijd schoonheid, al is ze ook cru, mogelijk juist òmdat ze cru is."


 
 
naar het Damescompartiment