naar het begin naar het begin nieuws!
Wie was zij? Leven tussen kunst en krant Bon mots De biografe Foto's Bonus! Bestellen?

De biografe

Vilan van de LooVilan van de Loo is neerlandica. Haar belangstelling gaat vooral uit naar hetgeen Indische, Nederlandse en Indonesische vrouwen schreven over Indië, zoals blijkt uit haar verbijsterende site het Damescompartiment Online. Portretten van schrijfsters bekijken, korte biografieën lezen, moderne gedichten door auteurs van nu en gratis romans van toen downloaden. Wie van vrouwen, Indië en literatuur houdt, kan niet om het Damescompartiment heen.

Neerlandica zijn klinkt tamelijk ernstig, maar toch is het een mooi bestaan. Dagelijks in oude boeken lezen is fijn. Erover schrijven nog fijner. En dan het allerfijnste: voor een zaal een lezing houden (altijd met dia's!) en dan anderen ontmoeten, die ook van de letteren houden. Of van Indië. Liefst van alletwee. Dat zijn gelukkige uren.

En ook de tijd besteed aan:

Indie Ongekuist. Liefde, lust en hartzeer in de Nederlands-Indische letteren. (KIT Publishers, 2004)
Website: http://www.ongekuist.nl

De familie van den resident De gelijknamige roman door Melati van Java (1875), omgewerkt tot een monoloog. Gespeeld door Anthon van der Meijden, regie Robert Emmen. (Pasar Malam Besar 2004)

'De Indische planten van mevrouw J.M.C. Kloppenburg-Versteegh' (1862-1948) . Cassette met biografie, fotomechanische herdruk van het receptenboek en een fotomechanische herdruk van de platenatlas. (Bonneville, 2001)
Website: http://www.damescompartiment.nl/kloppenburg/

Voert Vilan verder nog wat uit? Jawel. Zij is columniste van de Haagsche Courant en van Moesson en schrijft en doet verder zo het een en ander, dat u kunt terugvinden op haar eigen site. U volgt toch ook de Liefdescursus voor Gevorderden? Ruim een half miljoen Cursisten gingen u voor. Can they be wrong?

het Damescompartiment